nooit-meer-te-drukWe laten ons vaak leiden door de input in plaats van te kiezen voor onze eigen output. Dat is onzinnig want je hebt die input niet onder controle en die wordt meestal alleen maar steeds groter.

In het boek Nooit meer te druk stelt Tony Crabbe dat we er vaak zelf voor kiezen om het te druk te hebben omdat dat de gemakkelijke optie is. Het is veel lastiger om goed na te denken wat je echt wil, om dat in te plannen en om ‘nee’ te zeggen tegen al die mogelijke kansen en verzoeken van aardige (en niet aardige) collega’s.
Je zou eerst het idee moeten durven loslaten dat je alles kunt doen als je er maar de tijd voor hebt. Wetenschappers met enige werkervaring weten meestal heel goed hoe ze efficiënt kunnen werken. Daar is geen winst meer te behalen, wel in de keuze wat je gaat doen en het vermogen om je vooral daarop te concentreren. Je concentratie, denk- en creatieve vermogen is je grootste goed en daar moet je zuinig mee omgaan.
Dus: Denk er opnieuw over na wat je wilt bereiken in de komende jaren, zowel in je werk als privé en ook welke balans je daarbij voor ogen staat.
Selecteer de projecten en activiteiten die daar goed bij aansluiten.
Bedenk met wie je daar samen aan wilt werken en bespreek je wensen met hen.