Wetenschappers starten de dag met schrijven

Meer dan 200 wetenschappers, van promovendi tot hoogleraren van vrijwel alle Nederlandse Universiteiten, doen mee aan een schrijf-challenge: van 15 januari tot 15 februari 2018 beginnen zij de dag met het schrijven van wetenschappelijk werk en laten zij hun e-mail en andere zaken even voor wat het is.

Schrijf-challenge

Wetenschappers ervaren een hoge werkdruk: door bezuinigingen in het hoger onderwijs moeten zij steeds meer tijd besteden aan het binnenhalen van financiering. Tegelijkertijd nemen onderwijs- en managementtaken toe en is hun arbeidspositie onzeker. Door de toegenomen werkdruk missen zij de rust en de tijd die nodig is voor het schrijven van wetenschappelijke artikelen. In hun praktijk met trainingen voor wetenschappers zien Jeanine de Bruin en Brigitte Hertz ook dat wetenschappers steeds minder tijd weten te reserveren voor een van hun belangrijkste taken: het schrijven van artikelen, projectvoorstellen of rapporten.

Daarom lanceerden zij de gratis schrijf-challenge. Het idee is simpel: start de dag met ongestoord twee uur schrijven en beantwoord daarna pas je mail of doe je andere taken.
De deelnemers aan de challenge worden op veel manieren gesteund: met een website met tips, nieuwsbrieven, een schrijfkalender en een JA-NEE sticker om aan te geven op welke uren zij niet gestoord willen worden. Op sociale media wisselen ze hun ervaringen met collega’s uit.

De schrijf-challenge is een initiatief van
Jeanine de Bruin – Hakuna Matata, science and media  en
Brigitte Hertz – Hertz, trainingen voor wetenschappers