Een klein bloot mannetje of vrouwtje dat heel voorzichtig een grote teen in het ijskoude water dipt. Zo kun je een beginnende wetenschapper zien die naar een congres gaat om te netwerken. En ook gevorderde wetenschappers die al heel lang netwerken hebben er toch een afkeer van. Ze associëren het met koel, berekenend en manipulatief gedrag. Tegelijkertijd is netwerken ‘hot’ en bloeien niet alleen de sociale netwerken digitaal maar borrelt, luncht en wandelgangt iedereen nog steeds ‘real-life’. Wanneer je eens met een lab over de grens een gezamenlijk onderzoeksproject wilt doen, helpt het wel als je op een aardige manier doorgezakt bent met het afdelingshoofd.

Netwerken is zeker niet alleen van deze tijd. Mijn vader was al een netwerker pur sang. Op zaterdag was de zaak gesloten en ging hij voor de lol op pad om zijn klanten persoonlijk te spreken. Ik mocht vaak mee. Hij was ook goed in het geven van cadeautjes. Toen hij ooit in het ziekenhuis lag liet hij een grote zak met spijkerbroeken brengen zodat al het verplegend personeel er eentje uit kon zoeken. Hij was ook niet te beroerd om af en toe een gunst aan iemand anders te vragen. Toegegeven, daar ging hij soms wat ver in, waar wij ons als kinderen dan weer voor schaamden. Zo wist hij aardig gebruik te maken van onze naam ‘Hertz’. Dat is natuurlijk leuk als je in het buitenland een auto wilt huren en ze vragen naar je achternaam. Het wordt gênant als je het niet erg vindt om het baliepersoneel in de waan te laten dat je de grote directeur zelf bent. Want hoewel mijn vader een kruising leek tussen een ouderwetse filmregisseur en een scheepsmagnaat was hij slechts directeur van een Amsterdamse groothandel in damesconfectie.

Toch denk ik dat veel wetenschappers van mijn vader zouden kunnen leren met welk gevoel je kunt netwerken. Hij was oprecht geïnteresseerd in de mensen met wie hij zaken deed. Hij hoefde niet altijd iets te verdienen, maar vond het ook leuk om iets weg te geven. Tegelijkertijd was hij niet bang om af en toe een gunst te vragen.

Netwerken gaat om investeren, niet om incasseren.

Het gaat niet om een koele berekenende actie om je doel te halen. Het gaat om een warme manier om je relaties te onderhouden. Niks niet koud water dippen, maar je lekker onderdompelen in een warm bubbelbad, liefst samen met een paar goede collega’s.