Niet meer alles moeten. Zeg nou eerlijk, zou dat niet geweldig zijn?
Greg McKeown schreef er een boek over waarin hij heel aannemelijk maakt dat dat ook voor jou binnen handbereik ligt.

Het boek pleit er niet voor om lui achterover te gaan hangen, integendeel. Essentialisme is een gedisciplineerde, systematische aanpak om te bepalen waar je optimale bijdrage ligt.

Vraag je ten eerste af waar je volledig voor wilt gaan. Bepaal de activiteiten die voor jou belangrijk zijn. Als je die moeilijke beslissingen eenmaal genomen hebt kun je vele erop volgende kleinere beslissingen veel makkelijker maken.
Door in minder verschillende zaken te investeren kun je aanzienlijke vooruitgang boeken bij de dingen die er het meeste toe doen.

10 tips
  1. Verken en evalueer al je activiteiten.
  2. Bepaal de, voor jou, meest waardevolle activiteiten.
  3. Elimineer zoveel mogelijk de niet-essentiële activiteiten
  4. Creëer voor jezelf een routine om belangrijke activiteiten te doen (start bijvoorbeeld elke morgen met twee uur schrijven)
  5. Maak regelmatig ruimte om te spelen en te reflecteren. Dit is geen verloren tijd, in tegendeel. Je komt zo tot de essentie, tot de dingen die voor jou belangrijk zijn.
  6. Als het geen duidelijk ‘Ja’ is, is het een ‘Nee’. Leer om krachtig en vriendelijk ‘nee’ te zeggen. Je wisselt je populariteit in voor respect. Houd in gedachten wat je moet opgeven als je JA zegt, terwijl je NEE
  7. Zorg voor voldoende slaap.
  8. Zet je over de angst heen dat je iets mis zult lopen. Onthoud dat je tijd over houdt voor de dingen die jij belangrijk vindt.
  9. Heb geen moeite om verlies te accepteren. Dat is beter dan nog meer energie te stoppen in kansloze projecten.
  10. Bouw in goede tijden een buffer in voor onverwachte gebeurtenissen.

Geïnspireerd? Volg onze training work-life-balans.