Dat is een uitspraak van Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon. Ik ben geen uitvinder, maar dit is precies wat ik de laatste tijd heb ervaren.
Begin maart dachten we dat we drie maanden vakantie moesten opnemen omdat alle trainingen afgezegd werden; de universiteiten waren een van de eerste instellingen die op slot gingen. Maar heel snel bleek dat we online konden gaan werken. In vier stappen, met het hele team in de vijfde versnelling, beantwoordden we deze vragen:

  • Met welke programma’s gaan we werken, welke functionaliteiten hebben die?
  • Hoe kunnen we oefeningen die we tot nu toe ‘live’ doen verantwoord omzetten naar online?
  • Hoe verhoudt een online training zich didactisch gezien tot een face-to-face versie?
  • Hoe houden we de energie hoog, creëren we betrokkenheid en maken we echt contact?

Met name over die laatste vraag maakten we ons zorgen.
Het goede nieuws is dat het gelukt is. Er is veel interactie, deelnemers zijn gemotiveerd en zelfs de rollenspellen komen goed uit de verf.
Mijn stelling is dat je geen uitvinder hoeft te zijn om te zien waar kansen liggen. Het gaat om je focus op mogelijkheden in plaats van op wat er niet meer kan.

De laatste weken ging er een nieuwe wereld voor mij open en ik zie blijvende voordelen. We zullen nooit onze face-to-face trainingen helemaal opgeven. Maar denk eens aan alle wetenschappers die (tijdelijk) in het buitenland werken en wel een online training kunnen volgen. Bijvoorbeeld al die promovendi in een ITN programma. Laten we niet meer grote groepen mensen per vliegtuig gaan verplaatsen!
Denk ook even aan die UHD die zich achter het beeldscherm veel prettiger voelde om een rollenspel te doen dan live. Denk aan al die coachgesprekken die we nu gerust in het hele land kunnen gaan aanbieden omdat niemand meer ver hoeft te reizen.

Ik kende de deur-uitspraak overigens niet van Bell, maar uit
het nummer ‘Coming in from the cold’ van Bob Marley.
Wil je je zelf even opladen en met nieuwe energie en deur-openende inzichten aan de slag? Dan is dit een heel goed nummer om mee te beginnen!