Vraag een wetenschapper waar hij of zij goed in is en je krijgt een aantal onderzoekvaardigheden te horen of de onderzoeker in kwestie vertelt je dat hij of zij bijvoorbeeld alles weet van het sexleven van de drosophila.

Maar wetenschappers bezitten nog veel meer vaardigheden die niet direct aan onderzoek gebonden hoeven te zijn. Het is zaak om een goed beeld van je Transferable Skills te hebben; jouw vaardigheden die je in veel meer werksituaties, ook buiten de wetenschap kunt inzetten. En zelfs voor je loopbaan binnen de academie is het belangrijk om je bewust te zijn van de skills die je bezit en te bepalen welke je wilt ontwikkelen.

Denk bijvoorbeeld aan vaardigheden die nodig zijn om complexe projecten op te zetten en te voltooien, zelfstandig te werken, anderen te begeleiden of om onderzoeksresultaten aan de buitenwereld te communiceren.


Op het snijpunt van de dingen die je leuk vindt om te doen, waar je goed in bent en waar de maatschappij behoefte aan heeft, daar ligt jouw kracht. Dat is wat jou waardevol maakt.

Dat mensen het zo moeilijk vinden om die vaardigheden te benoemen, heeft te maken met het idee dat je eigen vaardigheden voor jou zo normaal zijn dat je die niet voldoende op hun waarde weet te schatten. Daarnaast is het een gegeven dat je op universiteiten veel te weinig hoort wanneer je iets goed doet. Daar moet beslist verandering in komen en daar ga ik me in een andere blog nog een keer hard voor maken.

Hoe weet je wat jouw Transferable skills zijn? Je kunt vrienden, collega’s en leidinggevenden vragen om 5 vaardigheden te noemen die volgens hen het meest op jou van toepassing zijn.

Je kunt ook een korte workshop Transferable Skills bij ons volgen waarin we leuke, praktische oefeningen doen die een eyeopener voor je zullen zijn: je ontdekt welke vaardigheden je allemaal al hebt  en leert daar goed over te communiceren.

Ik weet niets van het sexleven van de drosophila, noch van dat van enig ander dier. Maar ik denk wel dat ik leuke stukjes kan schrijven. Ik doe het in ieder geval al heel lang en met veel plezier. Ik hoor het graag van jou! Laat het me weten op brigitte@bhertz.nl

Kijk ook naar deze korte uitleg!