Laat je stem horen

Laat je stem horen - afb.1Hoe kan ik op een vriendelijke manier zeggen waar het op staat? Hoe kan ik zonder de relatie te schaden beter opkomen voor mijn eigen belangen? Hoe kan ik krachtiger en met meer overtuiging presenteren? Hoe kan ik af en toe mijn stem verheffen zonder daar hoofdpijn van te krijgen? Hoe kan ik beter kritiek geven zonder de ander te demotiveren?

In deze workshop oefenen we met onderhandelsituaties, met ‘nee’ zeggen en met verschillende manieren om mensen te overtuigen.

‘Nee’ zeggen

Je hebt het druk met al je verschillende taken en je neemt vaak werk mee naar huis om iets op tijd te kunnen afronden. Tegelijkertijd vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen wanneer iemand je vraagt iets te doen.

De eerste stap om ervoor te zorgen dat je je tijd goed besteedt is om de goede keuzes te maken. Welke activiteiten vind je belangrijk en wat zou je niet meer willen doen? Hoeveel tijd zou je idealiter besteden aan je verschillende taken binnen je werk, en hoeveel tijd zou je idealiter willen besteden aan je hobby’s, familie en vrienden?

Weten wat je wil (en dus ook wat je niet wilt) is de eerste stap. Vervolgens moet je op een goede manier ‘nee’ kunnen zeggen tegen je collega’s en leidinggevenden. Dat wordt makkelijker als je ook goed weet en kunt verwoorden waar je ‘ja’ tegen zegt.

In deze workshop besluit je welke taken je wel en niet wilt gaan doen in de toekomst en vervolgens oefen je met verschillende manieren om je collega’s daarvan te overtuigen. Je leert ‘nee’ te zeggen op een effectieve en toch vriendelijke manier.

Onderhandelen. Resultaat met behoud van de relatie

Wanneer mensen denken aan onderhandelen stellen ze zich vaak een harde strijd voor tussen twee partijen met onwrikbare standpunten. Maar onderhandelen is eigenlijk iets van alledag en hoeft helemaal geen strijd op te leveren. Sterker nog, wanneer je je inzet om op een creatieve manier, met aandacht voor beider belangen gesprekken te voeren, kunnen beide partijen als winnaar uit de onderhandeling komen.

Ook in de wetenschap streef je naar een zogenaamde ‘win-win’ situatie. In deze workshop ligt het accent op onderhandelen met collega’s, leidinggevenden,  of werknemers, opdrachtgevers. Van een spannend onderhandelspel, via het bespreken van theorie en onderhandelstrategieën, komen we op persoonlijke voorkeuren en persoonlijke acties. We oefenen met een ‘real-life’ casus en letten daarbij op de fases in de onderhandeling, creativiteit en communicatie.