Selectie- en sollicitatiegesprek

Promovendi worden vaak aangenomen op basis van hun kennis, een goede masterscriptie of persoonlijke band met de begeleider.

Helaas komen begeleiders er soms na enige tijd achter dat de promovendus toch niet geschikt is om het proefschrift tot een goed einde te brengen. Een van de manieren om dit risico te beperken is om vooraf een duidelijk profiel op te stellen, waarbij ook aandacht besteed wordt aan persoonlijke kwaliteiten. Zo blijkt uit onderzoek dat praktische intelligentie, geduld en een gebrek aan faalangst van belang zijn voor het succesvol afronden van een promotieproject. Een andere manier om een betere keuze te maken is om tijdens het sollicitatiegesprek te vragen naar eerdere ervaringen van de kandidaat met betrekking tot de gewenste kwaliteiten (STAR methodiek) in plaats van te vragen naar hypothetische situaties in de toekomst.

Deze workshop van een dagdeel gaat uit van praktijkoefeningen in kleine groepen; de cursisten leren vooral door opdrachten te doen en daar persoonlijke feedback op te krijgen.